бунтовник

rebel, insurrectionist, insurgent
воен. mutineer
* * *
бунто̀вник,
м., -ци rebel, rioter, insurrectionist, insurgent; воен. mutineer.
* * *
insurgent; insurrectionist; rebel{`rebxl}; rioter
* * *
1. rebel, insurrectionist, insurgent 2. воен. mutineer

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

 • бунтовник — същ. бунтар, въстаник, революционер, размирник, хайдутин, четник същ. недоволник …   Български синонимен речник

 • Прометеј — (грч. Prometheus) 1. мит. во старофчката митологија: син на титанот Јапет и на океанидата Климена, брат на Епиметеј, татко на Девкалион, најголем пријател и добротвор на луѓето го украл огнот од боговите и им го дал на луѓето, а нивните души ги… …   Macedonian dictionary

 • агитатор — (лат agitator) 1. човек што ревносно се зазема и работи за некоја личност, партија или идеја или против некоја личност, партија или идеја, 2. бунтовник, 3. подбуцнувач, поттикнувач …   Macedonian dictionary

 • дахија — (тур. dayi) 1. силник што е недисциплиниран во однос на власта и на државните закони, а тиранин спрема народот 2. бунтовник, отпадник …   Macedonian dictionary

 • инсургент — (лат. insurgens) бунтовник, р, обунет, востаник …   Macedonian dictionary

 • ребел — (лат. rebellis) бунтовник, отпадник …   Macedonian dictionary

 • револуционер — (фр. revolutionnaire) 1. активен учесник во револуција 2. човек со превратнички дух, незадоволен од постојната состојба, бунтовник, востаник …   Macedonian dictionary

 • бунтар — същ. бунтовник, въстаник, революционер, размирник, хайдутин, четник същ. недоволник …   Български синонимен речник

 • въстаник — същ. бунтовник, комита, революционер, четник същ. метежник, размирник …   Български синонимен речник

 • комита — същ. въстаник, революционер, четник, бунтовник, комитаджия, войвода …   Български синонимен речник

 • метежник — същ. бунтовник, размирник, бунтар, въстаник, революционер …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.